top of page
Operatieve verwijdering
Stripping

Als  de kleppen in de aders onvoldoende werken ('veneuze insufficiëntie'), dan kunnen de aders verwijderd worden door middel van 'stripping'.

Onder algemene verdoving maak ik een insnede aan het bovenste uiteinde van de ader (doorgaans aan de lies of de kniekuil). Dan schuif ik een draad (de 'stripper') door de ader tot aan het andere uiteinde. De ader wordt vastgemaakt aan de draad. Als ik dan aan de draad trek, wordt de ader net zoals bij een kous binnestebuiten gekeerd en zo uit het lichaam verwijderd.

Deze behandeling wordt bij voorkeur toegepast als er geen andere mogelijkheden meer zijn. De ingreep vindt plaats in UZA Edegem, AZ Klina Brasschaat of AZ Rivierenland te Reet.

IMG_0974.JPG
Flebectomie

Flebectomie is een methode om spataders operatief te verwijderen zonder grote littekens achter te laten.

 

Met een scalpel breng ik heel kleine sneetjes (1 tot 3 mm) aan. Langs deze miniscule openingen trek ik de spataders eruit.

 

Het voordeel van de kleine sneetjes is dat de meeste wondjes eenvoudig met hechtpleisters gesloten kunnen worden. Dit levert sneller een mooi resultaat op.

 

Door het breken van de aders kunnen tijdelijk onderhuidse bloedingen (blauwe plekken) ontstaan. Daarom raad ik aan om na de behandeling  voldoende lang steunkousen te dragen. Dit is ook ter preventie van klonters in de diepe aders.

 

In tegenstelling tot scleroseren of wegspuiten van spataders wordt met deze methode de spatader effectief verwijderd.

Flebectomie is vooral aangewezen bij oppervlakkige spataders (zijtakken van grote aders)

De behandeling kan zowel worden uitgevoerd in daghospitaal (UZA Edegem, AZ Klina Brasschaat of AZ Rivierenland te Reet) als in de praktijk te Wilrijk of Heide.

bottom of page