top of page
Preventieve screening

Roken, een hoge cholesterol, een hoge bloeddruk of een te hoge suikerspiegel zijn klassieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Maar ook familiale belasting, leeftijd en geslacht spelen een rol.

In vele gevallen is het zinvol een preventieve screening van de halsslagader en/of buikslagader te laten uitvoeren.

Halsslagader

Een beroerte of CVA is het gevolg van een onderbroken bloedvoorziening in onze hersenen. Het is een aandoening die zeer vaak voorkomt en ernstige gevolgen kan hebben.

 

Er zijn heel wat risicofactoren die de kans op een beroerte verhogen zoals: roken, een verhoogde bloeddruk, suikerziekte, overgewicht of te hoge cholesterol. Ook familiale belasting kan een rol spelen, net als levensstijl (te weinig bewegen, teveel alcohol, ..). Of misschien bent u reeds vaatpatiënt?

 

Daarnaast beïnvloeden ook uw leeftijd en uw geslacht de kans op een beroerte (mannen ouder dan 45 jaar of vrouwen  ouder dan 55 jaar).

Het kan ook zijn dat uw lichaam reeds waarschuwingen uitstuurde zoals: plots een verlamde arm of been hebben, kampen met slecht zicht, een afhangende mondhoek hebben, plots moeite hebben met vinden van woorden, evenwichtsstoornissen ervaren.

In al deze gevallen is een preventief duplexonderzoek van de halsslagader nuttig om een beroerte te voorkomen. 

halsslagader.jpeg

Een duplexonderzoek is een pijnloos en een uitwendig onderzoek. Hiermee kan ik de halsslagader in beeld brengen.

Buikslagader

Heeft u ooit gerookt? Of bent u een man en minstens 65 jaar? Dan is het aangewezen een screening van de buikslagader uit te laten voeren. Bij familiale belasting is zo'n onderzoek zelfs aan te raden vanaf 60 jaar.

Als de wand van de buikslagader te zwak is, kan deze scheuren. In 80% van de gevallen met fatale afloop. Een tijdige diagnose is dus van groot belang. 

Met een duplexonderzoek meet ik de uitstulping van de buikslagader om de kans op het scheuren ervan in te schatten. Afhankelijk van de fase van verwijding volgt er soms nog een bijkomende scan en/of een preventieve operatieve ingreep. 

buikslagader.jpeg

Een duplexonderzoek is een pijnloos en een uitwendig onderzoek. Hiermee kan ik de buikslagader in beeld brengen.

bottom of page